Studie met Ladarixine
Dit is een multicentrische, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, klinische fase 2/3 studie die de veiligheid en effecten van een behandeling met perorale Ladarixine wil nagaan in adolescenten en volwassenen met recent gediagnosticeerde type 1 diabetes mellitus.
Doel van de studie:
- Vaststellen of een orale behandelingskuur met Ladarixine, op intermittente wijze toegediend gedurende een jaar, het verlies van bètacelmassa afremt bij adolescenten en volwassenen met recent gediagnosticeerde type 1 diabetes mellitus
- Evaluatie van verbetering in metabole controle
- Nagaan of Ladarixine veilig is en goed verdragen wordt
Welke behandeling wordt onderzocht?
Ladarixine is een potente inhibitor van interleukine 8 (CXCL8) via onderdrukking van de activatie van de receptoren CXCR1 en CXCR2. Dit proinflammatoir chemokine speelt een rol in het immuunproces dat aanleiding geeft tot de destructie van de bètacellen.
Studieopzet en -opvolging:
Ladarixine wordt peroraal toegediend tweemaal 400mg per dag gedurende 14 opeenvolgende dagen, alternerend met een behandelingsvrij interval van 14 dagen, en dit gedurende een jaar. Deelnemers worden nog verder opgevolgd gedurende 18 tot 24 maanden na de eerste toediening.
Evaluatie van de bètacelfunctie gebeurt met behulp van mixed meal tolerance tests (MMTT). Op regelmatige tijdstippen zijn er bezoeken aan het studiecentrum ter verdere opvolging van klinische, biochemische en metabole parameters.
Inclusiecriteria:
- Leeftijd: 14 tot en met 45 jaar
- Recente diagnose van type 1 diabetes volgens de ADA-richtlijnen, met positiviteit voor minstens 1 van volgende auto-antilichamen: IAA, GADA, IA-2A, ZnT8A
- Mogelijkheid tot opstart van de behandeling binnen de 180 dagen na diagnose van type 1 diabetes
- Onder insulinotherapie
Exclusiecriteria:
- Onstabiele chronische ziekte waarvoor tijdens het onderzoek een dosisaanpassing van de specifieke medicatie wordt verwacht
- Matige tot ernstige nierinsufficiëntie (klaring CKD-EPI <60 mL/min/1.73 m²)
- Hepatische dysfunctie
- Hypoalbuminemie
- Verlengd QTc interval > 470 msec;
- Significante cardiovasculaire antecedenten
- Overgevoeligheid aan NSAIDs
- Concomitante behandeling met medicatie met nauwe therapeutische index, met metabolisatie door het CYP2C9-systeem (fenytoïne, warfarine etc.)
- Behandeling met immunosuppressieve medicatie (ook per orale/ inhalatie- /systemische corticosteroïden)
- Significante systemische infectie in de 4 weken voorafgaand aan eerste inname
- Actieve/chronische infectie met HIV, HAV, HBV of HCV
- Zwangerschap of lactatie
- Niet bereid tot gebruik van betrouwbare contraceptieve methode tijdens de studieduur
Contact:
02 477 45 46
contact@bdronline.be